Napój Kombucha 1,5L- 11,99zł
Kupując 1szt. - kupujesz 1,5L Kombuchy
Kombuchę pakujemy w plastikowe butelki o pojemności 1,5L (tak,tak plastik to profanacja, jednak ze względu na transport jest to najlepszy wybór, aby cała podróż przebiegła bezpiecznie). Butelki, w których wysyłamy to butelki po wodzie, po zakupie woda została zużyta do produkcji kombuchy, a butelka została wysterylizowana.
Kiedy już otrzymasz swoją przesyłkę:
-> pozwól jej się uspokoić, nie otwieraj od razu, wtedy jest mniejsza szansa, że uleci dużo gazu,
->po chwili odetchnienia, otwórz kombuchę (najlepiej na zewnątrz), możesz przelać kombuchę do szklanej butelki,
-> jeśli kombucha, którą właśnie odebrałeś jest da Ciebie zbyt słodka, pozostaw ją w lodówce na kilka dni, a bakterie, które się w niej znajdują - zadbają o odpowiednią kwasowość,
-> kombuchę najlepiej przechowywać w lodówce, wtedy wolniej fermentuje,
-> podawaj kombuchę schłodzoną, z kostkami lodu, limonką, cytryną, miętą, melisą - wszystkim, na co masz ochotę, możesz również spróbować dodać świeżych owoców.
Sprzedajemy kombuchę, która nadaje się do spożycia od razu, nie musisz czekać kilku dni, aż herbat dofermentuje
Czym jest Kombucha ?
Kombucha to nic innego jak fermentowana herbata. Fermentacja zostaje przeprowadzona za pomocą grzybka kombucha, grzybek kombucha to mówiąc krótko jedna wielka kolonia bakterii, jeśli kiedykolwiek próbowaliście zrobić domowy ocet, np. jabłkowy ; pamiętacie pewnie, że na powierzchni octu wytworzyła się niezidentyfikowana glutkowata substancja- to tzw."matka octu", która powstaje w sposób naturalny podczas przemiany soku owocowego w ocet. "Matka" octu tak samo jak grzybek kombucha jest jedną wielką kolonią bakterii fermentacyjnych. Różnica między "matką" octu oraz grzybkiem kombucha polega na zastosowaniu konkretnych bakterii, grzybek kombucha fermentuje herbatę, "matka" octu fermentuje sok owocowy. Jak widzisz grzybek kombucha jest samą naturą, nie został sztucznie stworzony przez człowieka w laboratorium, lecz jest częścią tradycji kultywowanej z pokolenia na pokolenie.
To może odrobina historii, dla podkreślenia tradycji kombuchy... :
... kombucha przywędrowała do nas z Chin już w 130 r. p.n.e. , był to rok, w którym powstał jedwabny szlak łączący handel pomiędzy Europą i Chinami. W samych Chinach wzmianki o kombuchy pojawiły się w latach 221-206 p.n.e., kiedy to władzę sprawowała dynastia Qin, w dokumentach z tamtego czasu odnajdujemy wzmianki o niejakim Eliksirze Wiecznego Życia, tudzież Herbacie Nieśmiertelności (obecnie między innymi pod tymi nazwami znana jest w Chinach kombucha). O ile Europa zachodnia dosyć sceptycznie podchodziła do wszelkiego rodzaju fermentowanych produktów i dlatego dość niechętnie kultywowała tradycję kombuchy, o tyle narody słowiańskie (czyli również Polska) bazowały w swojej tradycji na wszelkiego rodzaju kiszonkach. Przede wszystkim kombucha zyskała sławę w Rosji, gdzie występuje po dziś dzień pod nazwą “čajnyj grib”, czyli “grzyb herbaciany”, a jej tradycja przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zaskakujące, prawda? Do niedawna sądziłam, nie znając tej historii, że kombucha jest czymś nowym, żadnym tradycyjnym produktem, a jedynie wymysłem ludzi zajmujących się wynalezieniem coraz to innych nowinek, które zaszokują świat. Prawda jest taka, że w ciągu 100 lat, producenci innych gazowanych napoi, zastąpili w Europie środkowej i zachodniej, czyli również w Polsce kombuchę, która była tu jeszcze tak niedawno praktykowana z pokolenia na pokolenie. Dlaczego ta tradycja umarła? Może było to skutkiem upadku jedwabnego szlaku, w związku z czym nie mieliśmy dostępu do herbaty, być może tradycję stłamsiła trwająca wojna lub jeszcze wcześniej- rozbiory Polski, albo po prostu woleliśmy zastąpić kombuchę innymi gazowanymi napojami. Jest to trudne pytanie, które być może wiele osób sobie zdaje, jednak fakty są takie, że tej tradycji aktualnie, już u nas nie ma, a szkoda. Może była to nasza recepta na dłuższe, szczęśliwsze życie? Może warto do niej wrócić? Tego nie wiem, wiem natomiast jak wiele pozytywnych skutków przynosi regularne picie kombuchy.
Jeśli nie masz czasu spójrz chociaż na właściwości, a jest ich sporo,
kombucha działa na :
-odchudzanie,
-bezsenność,
-przywrócenie pamięci,
-brak apetytu,
-nadciśnienie tętnicze,
-obniżenie cholesterolu,
-zespół napięcia przedmiesiączkowego,
-zespół przewlekłego zmęczenia,
-wzmocnienie odporności,
-uregulowanie pracy układu pokarmowego,
-usprawnienie funkcji wątroby,
-nerek i pęcherza moczowego,
-oczyszczenie organizmu z toksyn,
-artretyzm,
-reumatyzm,
a nawet na bardzo poważne choroby, takie jak CUKRZYCA, HIV oraz NOWOTWORY .
Z własnego doświadczenia wiem, że jest to świetny lek na kaca , po imprezie, kiedy wracasz do domu wypij szklankę kombuchy, a następny dzień będzie mniejszą udręką lub wręcz przyjemnością. Aktualnie w naszym sztabie ochotników-naukowców trwają nieśmiałe próby i testy łączenia Kombuchy z alkoholem w formie nalewek - póki co wyniki są obiecujące, jednak jeśli ktoś z Państwa ma informacje na temat takiego połączenia, bardzo proszę o wiadomość prywatną :)
Dodaj komentarz